Árnyék Rózsaszín fonalasodás
Az árnyék miatt csökken a légmozgás a gyepszintben, ezért a gyepfelület és a talaj tartósan nedves marad, így fokozottan megnő a gyepbetegségek kockázata. Fényhiány esetén a fényért való küzdelem miatt megnyúlás tapasztalható. A levélszövet lazává válik, gyenge, betegségekre fogékony gyep fejlődik. Kórokozó: Laetisaria fuciformis Elsősorban nitrogénben szegény talajon fejlődő gyepeknél fordul elő. A tömörödött talaj és a rossz gyökérkondíció fokozza a betegség kialakulásának valószínűség.
Javasolt termékek: Sun & shade fűmag, Shade Special műtrágya Javasolt termék: Maintenance műtrágya
Fuzáriumos hópenész folt Moha
Kórokozó: Microdochium (Fusarium) nivale Nedves, párás, hűvös (0-15 °C) körülmények között jelenik meg, túlzott őszi nitrogénadagolás hatására vagy vastag filcréteg alatt. Kb. 30 cm átmérőjű körkörös foltokban jelentkezik. A levélszövet vizenyősödik, vöröses barna színűvé válik, majd kifehéredik. A kora reggeli időszakban rózsaszínes micéliumszövedék látható. A mohák elsősorban hűvös, árnyékos és nedves környezetben fordulnak elő. A megritkult gyep különösen fogékony a mohafertőzésre. A gyep megritkulását okozhatja az alacsony szintű tápanyagellátás, a túlöntözés, a túl alacsony nyírás és a tartós árnyék.
Javasolt termékek: Pre winter és Stress control műtrágyák Javasolt termék: Shade Special műtrágya
Gyomok Antraknózis
A megritkult gyepben könnyen megtelepszenek a gyomok, mivel van elég életterük a fejlődéshez. A ritka gyep a rossz tápanyagellátás, túlöntözés, túl alacsonyra nyírás (skalpolás) és tartós árnyék következménye. Kórokozó: Colletotrichum cereale Az antraknózis általában a környezeti stresszhatásnak kitett gyepet károsítja. Elsősorban az egynyári perje (Poa annua) betegsége. A betegség a rossz tápanyag-ellátottság és a talajtömörödés miatt életerejét vesztett gyepet támadja meg.
Javasolt termék: Weedcontrol műtrágya Javasolt termék: Allround műtrágya
 

Megelőzéshez, illetve a gyepbetegségek gyógyításához részletes tippjeinket a www.iturf.hu weboldalon találja.